dołącz do nas na Facebooku

Degustacje Żuławskie to wybór najlepszych potraw, tradycyjnych smaków dla regionu Delty Wisły. Proponujemy potrawy historyczne z regionalnych produktów. Także inspirowane wydarzeniami, odzwierciedlające mieszankę kulturową regionu – Prusów i Słowian, Krzyżaków, menonitów, osadników z Kresów Wschodnich, Ukraińców. Sięgamy do dawnych sposobów przyrządzania - w piecu chlebowym czy w kominie domu podcieniowego. Degustacje prowadzimy w Małym Holendrze oraz zaprzyjaźnionych domach podcieniowych. Możemy dopasować się również do Państwa lokalizacji.

Proponujemy najlepsze sery zagrodowe, dobrane w pary z lokalnym piwem. Każdy ser to osobna historia, opowieść o smaku oraz ludziach, którzy go tworzą. zobacz więcej>>

  • Degustację zaczynamy od powitalnego toastu Machandlem (mennonicką jałowcówką o tradycji sięgającej 1776 r.).
  • Skupiamy się na lokalnych smakach, proponujemy sery i piwo pochodzące z Żuław lub ich bliskiego sąsiedztwa – Warmii oraz Kaszub.
  • Serwujemy 5 specjalnie wybranych serów oraz reprezentację 4 różnych stylów piwa. Możemy zaproponować nasz autorski zestaw degustacyjny lub po wcześniejszym ustaleniu dopasować się do konkretnych oczekiwań gości.
  • Deskę serów komponujemy w oparciu o produkty niszowe, najlepszej jakości, pochodzące od małych, lecz uznanych wytwórców.
  • Podpowiadamy jak dobierać sery i piwo aby stworzyły udane połączenie.
  • Zaspokajamy zarówno apetyt jak i ciekawość. Żaden ser nie jest u nas anonimowy, o każdym opowiadamy, zwracamy uwagę na historię, metody wytwarzania, nuty smakowe.
  • Korzystamy wyłącznie z ofert lokalnych browarów. Znamy sztandarowe produkty, jesteśmy na bieżąco z nowościami.

Czas trwania degustacji: 2 - 3 godziny
Ceny już od 105 zł za osobę
Optymalna ilość uczestników: 20 osób

Degustacja słynnego, żuławskiego sera Werderkäse, którego receptura została odtworzona w domu podcieniowym Mały Holender. zobacz więcej>>

  • Podczas degustacji opowiadamy o historii sera Werderkäse, pokazujemy unikalne zdjęcia i dokumenty, które pozwoliły na odtworzenie jego receptury.
  • Prezentujemy sprzęty, kótre służyły do pordukcji serów w żuławskich domach.
  • Ser podajemy z tradycyjnym dodatkiem – masłem jabłkowym.

Czas trwania degustacji: 45 minut
Ceny już od 11 zł za osobę
Podana cena przy 30 uczestnikach

Prezentacja tradycyjnej, mennonickiej jałowcówki produkowanej od 1776 roku przez rodzinę Stobbe w Tiegenhof - obecnym Nowym Dworze Gdańskim. zobacz więcej>>

  • Degustacja prowadzona jest przez Mistrza Ceremonii, upoważnionego przez rodzinę Stobbe.
  • Mistrz Ceremonii zaprezentuje tradycyjny sposób spożywania Machandla ze śliwką suszoną w dymie. Zapozna z procedurą i symboliką spożywania trunku. Goście poznają historię rodziny Stobbe oraz ich słynnej jałowcówki.
  • Zaprezentowane zostaną historyczne butelki, kieliszki i inne pamiątki związane z trunkiem.
  • Każdy uczestnik dostanie certyfikat uczestnictwa w ceremonii.

Czas trwania degustacji: 45 minut
Ceny już od 11 zł za osobę (przy grupie 30 osobowej)

Degustacja najlepszych, lokalnych piw, prowadzona przez doświadczonego piwowara. Propozycja dla miłośników uczciwie warzonego piwa rzemieślniczego i domowego. zobacz więcej>>

    W zależności od życzenia gości, degustacja obejmuje 4 lub 8 lokalnych piw wybranych przez naszego piwowara.
  • Degustacja prowadzona jest zgodnie ze sztuką, z zachowaniem odpowiedniej kolejności serwowania poszczególnych gatunków. Piwowar wyjaśni jak degustować piwo aby w pełni docenić jego smak.
  • Goście poznają czym charakteryzują się poszczególne style piwne. Dowiedzą się również jaka jest różnica między piwem produkowanym przemysłowo a piwem z browarów rzemieślniczych lub domowych.
  • Do piwa serwujemy przekąski o regionalnych charakterze. Goście skosztują między innymi: półgęska wędzonego w kominie domu podcieniowego, smarowidła Z gęsim smalcem i wątróbką oraz sera Werderkäse podanego z tradycyjnym masłem jabłkowym.

Wersja 4 piwa
Czas trwania degustacji (4 piwa): 1,5 godziny
Ceny już od 74 zł za osobę
Maksymalna ilość uczestników: 20 osób

Wersja 8 piw
Czas trwania degustacji (8 piw): 2 - 2,5 godziny
Ceny już od 94 zł za osobę
Maksymalna ilość uczestników: 20 osób

Z oprawą według Państwa oczekiwań lub z naszą ofertą kuchni regionalnej.  Poprzez kuchnię opowiadamy o regionie, polecając potrawy historyczne lub inspirowane wydarzeniami, postaciami oraz typowymi dla regionu składnikami. Cena zależna wyboru potraw.