dołącz do nas na Facebooku

Zapraszamy do spędzania ciekawie czasu w Małym Holendrze. Warsztaty poprowadzą profesjonaliści z doświadczeniem. Zadbamy o dobrą atmosferę z przerwą na kawę, poczęstujemy regionalnymi specjałami.

  • Przy większych grupach łączeniu warsztatów znaczne zniżki.
  • Zwiedzanie i warsztaty uzależnione od rezerwacji domu na nocleg.
  • Rezerwacja tel. 503005625

Czy wiecie, że czosnaczek używano zanim do Europy sprowadzono pieprz. Ma smak pieprzu i chrzanu jednocześnie... W niedocenianych, dziko rosnących roślinach, czekają na nas smaki i zdrowie niedostępne w sklepach. Uczymy jak korzystać z otaczającego nas dobra natury. zobacz więcej>>

  • Podczas spaceru w terenie uczymy się rozpoznawania oraz technik zbierania poszczególnych gatunków roślin. Odwiedzimy również przydomowy ogródek ziołowy.
  • Uczymy się jak przetwarzać i konserwować rośliny, aby zachować ich właściwości smakowe i zdrowotne. Zademonstrujemy tradycyjne suszenie roślin na podcieniu, oraz we współczesnych, domowych warunkach..
  • Dowiadujemy się jakie właściwości kosmetyczne lub zdrowotne mają poszczególne gatunki roślin. Poznamy również te, które warto wykorzystać kulinarnie.
  • Nauczymy się komponować i przyrządzać napary ziołowe. Wspólnie wykonamy i skosztujemy herbatki ze świeżo zebranych liści mięty z wybranymi dodatkami.
  • Warsztaty można uzupełnić o naukę przyrządzania dziko rosnących roślin jadalnych (dodatkowy koszt to 20 zł za osobę, warsztaty wydłużają się o godzinę).

Czas trwania warsztatów:2,5 godziny
Ceny już od 27 zł za osobę
Optymalna ilość uczestników: do 20 osób

Warsztaty serowarskie w domu podcieniowym, w którym została odtworzona receptura słynnego sera Werderkäse. Okazja do poznania niezwykłej historii żuławskiego serowarstwa w praktyczny sposób. zobacz więcej>>

  • Warsztaty poprzedzone będą wprowadzeniem historycznym oraz prezentacją zdjęć i dokumentów związanych z żuławskim serem.
  • Część praktyczna zajęć odbędzie się na pięciu samodzielnych stanowiskach (kuchenkach), do jednego stanowiska przydzielone będą maksymalnie 4 osoby.
  • Uczestnicy warsztatów poznają cały proces przemiany mleka w ser, od dojenia krowy (bez obaw, sztucznej) do uzyskania serów przygotowanych do dojrzewania.
  • Zaprezentowana zostanie dziewiętnastowieczna receptrura Werderkäse, ponadto uczestnicy wykonają inne sery, silnie związane z regionem holenderską goudę oraz wysoko dogrzewany ser typu szwajcarskiego. (Po wcześniejszym ustaleniu możliwe jest wykonanie innych gatunków sera)
  • Warsztaty będą uzupełnione o degustację dojrzałego już sera Werderkäse, podnego z tradycyjnym, holenderskim dodatkiem do serów – masłem jabłkowym.
  • Ponadto, warsztaty można uzupełnić o degustację serów północnej Polski (dla zamawiających warsztaty i degustację przewidujemy atrakcyjne zniżki).

Czas trwania warsztatów: 3 godziny
Ceny już od 75 zł za osobę
Optymalna ilość uczestników: do 20 osób

Spotkanie z dobrym piwem. Nauczymy jak je robić i jak świadomie kupować. zobacz więcej>>

  • Domowe piwo od podstaw – przejdziemy przez cały proces technologiczny. Wspólnie wykonamy piwo. Omówimy między innymi: dobór słodów, śrutowanie, warzenie, chmielenie, rozlew do balonów fermentacyjnych, rozlew do butelek i beczek.
  • Podpowiemy jak wyposażyć domową pracownię piwowarską, które elementy wyposażenia są niezbędne, a bez których można się obejść.
  • W przerwach technologicznych opowiemy o żuławskim piwowarstwie oraz zaprezentujemy najlepsze produkcje lokalnych browarów. Jako przekąskę do piwa podamy słynny żuławski ser Werderkäse.
  • Uczestnicy zostaną ugoszczeni sezonową zupą z regionalnego menu Małego Holendra.
  • Nauczymy jak czytać etykiety piwa, rozszyfrujemy składy kilku piw różnych marek. Pokażemy różnice między piwem korporacyjnym, rzemieślniczym i domowym.
  • Zaprezentujemy podstawowe style piwne, zarówno historyczne jak i nowoczesne.
  • Program zajęć możemy dopasować tematycznie do zainteresowań lub poziomu zaawansowania grupy.

Czas trwania warsztatów: 3 godziny
Ceny już od 74 zł za osobę
Maksymalna ilość uczestników: 20 osób

Naszą specjalnością jest tłoczenie jabłek z historycznych odmian jabłoni, przygotowanie jabłek tłoczenie, pasteryzacja.
Nasza prasa brała udział w biciu rekordu do Księgi Rekordów Ginessa – tłocząc 90 litrów w ciągu godziny.
zobacz więcej>>

  • Prezentujemy cały proces tłoczenia soku – rozdrabnianie, wyciskanie na prasie śrubowej i prasie hydraulicznej, sposoby pasteryzacji, degustacja świerzego soku.
  • Obieramy, drylujemy i kroimy jabłka obieraczką ślimakową.
  • Uzyskujemy skórki na galaretkę i susz jako dodatek herbaty.
  • Każdy z uczestników otrzymuje wyprodukowany podczas warsztatów sok, sporządza własną naklejkę.
  • Na miejscu można zakupić sok, maszynkę do obierania jabłek, zamówić prasę do tłoczenia.

2-3 godz. przy grupie 20 osobowej to 20 zł/osoba

Marek Opitz, gospodarz Małego Holendra oprowadza gości i opowiada o historii domu. zobacz więcej>>

  • Gospodarz oprowadza gości po zakamarkach domu, objaśniając ich funkcje oraz prezentując charakterystyczne sprzęty i elementy wystroju.
  • Goście zostaną wprowadzeni w historię domów podcieniowych na Żuławach. Poznają ich typy oraz przeobrażenia jakim były poddane na przestrzeni wieków.
  • Funkcja podcienia zostanie pokazana w praktyce – goście wezmą udział w pokazie wciągania worków ze zbożem.
  • Wizytę w Małym Holendrze można rozszerzyć o zwiedzanie gotyckiego kościoła św. Mikołaja oraz cmentarza 11 wsi – z unikalnym zbiorem kamieni nagrobnych. Obie lokalizacje znajdują się w sąsiedztwie domu podcieniowego (40 m).
  • Na życzenie gości możemy przygotować bufet kawowy z domowym ciastem.

Ceny już od 5 zł za osobę

Z prezentacją maszyn, odpalaniem starego silnika Deutz - dopłata 3 zł / osoba

Bufet kawowy i domowe ciasto 20 zł (cena przy grupie 20 osobowej)

Kto nie lubi zapachu benzyny? Rzecz dla miłośników zabytkowej techniki. Prezentujemy śrutownik drewniany oraz żeliwny, napędzany na pas transmisyjny, zasilany silnikiem DEUTZ z lat trzydziestych. zobacz więcej>>

  • Chętni goście mogą wziąć udział w odpalaniu zabytkowego silnika.
  • Przed startem maszyny odbywa się smarowanie, dolewanie wody do otwartej chłodnicy, sprawdzenie i czyszczenie świec zapłonowych.
  • Każdy, komu wystarczy siły, będzie miał okazję ręcznie odpalić silnik.
  • Dla odważnych - nauka zakładania pasa transmisyjnego na koło napędowe silnika. Pokaz działania żeliwnego śrutownika angielskiej firmy Bamfords & Sons pochodzącego z początku XX w.
  • Prezentacja działania zabytkowego, drewnianego śrutownika.

Czas trwania: 1 godzina
Ceny już od 15 zł za osobę (podana cena od 10 osób, przy większych grupach znaczna zniżka)