dołącz do nas na Facebooku

Oferta dla młodzieży szkolnej

Zapraszamy młodzież szkolną do poznawania tajemnic regionu. Uczymy praktycznych umiejętności przez samodzielną pracę i zabawę, w miłej i tajemniczej atmosferze Małego Holendra.

Podane poniżej ceny za osobę dotyczą grup min. 20 osobowych. Przy łączeniu warsztatów znaczne zniżki. Sprawdzanie wolnych terminów>> Rezerwacja tel. 503 005 625

                                           Tajemnice domu podcieniowego

Poznajcie tajemnice domu podcieniowego: jak "działa" taki dom i jak się w nim kiedyś żyło, do czego służył podcień, co to jest czarna kuchnia. Odkryjcie zapomniane sprzęty domowe – np. serowarskie, do pieczenia chleba, kulinarne. Dowiedzcie się dlaczego na Żuławach domy podcieniowe były tak często budowane i dlaczego dziś z kilkuset zostało w dobrym stanie tylko kilka. (oprowadzanie dopasowane do grupy wiekowej)
1-2 godz.  5 zł/osoba

Proponujemy dodatkowo:

  • Ognisko z kiełbaskami i napojami. Dopłata 10 zł /osoba.
  • Gra terenowa  „Skarb Mennonity”.  Dopłata 5 zł/osoba.
  • Pokaz pracy dawnych maszyn gospodarskich (silnik do pasa transmisyjnego, śrutownik) z objaśnieniem ich działania i zasad bezpieczeństwa. Dopłata 7 zł/osoba.
  • Seans filmowy lub pokaz bajek  z zabytkowego projektora. Dopłata 6 zł/osoba.
  • Herbata, sok lub czekolada – dopłata 5 zł/osoba.

 

                                     Rozpoznawanie ziół i roślin jadalnych dziko rosnących
Zaczynamy od zwiedzania domu z opowieścią o jego historii, prezentacją sprzętów i działania urządzeń do obróbki ziół i roślin. Podczas spaceru po przydomowym parku poznacie kilkanaście gatunków roślin oraz sposoby ich zbierania. Dowiecie się jak je suszyć i przyrządzać czy jak zrobić zielnik. Poznacie również rośliny w ogródku ziołowym, ich zastosowanie kulinarne i właściwości zdrowotne. Nauczycie się przyrządzać napary ziołowe. Wspólnie będziemy rozkoszować się  świeżo zaparzonymi herbatkami ziołowymi z delikatną "nutką mięty".
1 - 2 godz. 18 zł/osoba

 

 

 

 

                                    Dzika kuchnia - przyrządzanie ziół i roślin dziko rosnących
Zaczynamy od zwiedzania domu z opowieścią o jego historii, prezentacją sprzętów i działania urządzeń. Podczas zajęć terenowych w najbliższej okolicy Małego Holendra uczymy się rozpoznawać dziko rosnące, jadalne rośliny. Zbieramy rośliny sezonowe, z których przygotowujemy później sałatki i sosy do makaronu. Warsztaty kończą się pyszną, własnoręcznie przygotowaną "zieloną" ucztą.
1,5 - 2 godz. 20 zł/osoba

 

 

 

 


                                     Warzymy ser po żuławsku
Zaczynamy od zwiedzania domu z opowieścią o jego historii, prezentacją sprzętów i działania domowych urządzeń serowarskich. Krótka historia żuławskiego serowarstwa zachęca do podjęcia samodzielnych prób uwarzenia własnego sera. Do dzieła! - zaczynając od dojenia krowy (na szczęście to tylko atrapa) przez warzenie z dodawaniem podpuszczki, krojenie sernika, formowanie i prasowanie, na samodzielnych stanowiskach (5-6 uczestników/stanowisko), wspólnie zamieniamy świeże mleko w ser. Teraz już można urządzić serową ucztę -  na słono lub słodko z dodatkiem ziół albo soków.
1,5 - 2 godz. 22 zł/osoba.
Proponujemy dodatkowo:
Degustację serów z opowieścią o ich rodzajach, sposobach ich podawania. Co zrobić aby wydobyć ich najlepsze smaki i aromaty (deska trzech serów z owocami).  Dodatkowy koszt 8 zł/osoba

 

                                      Chleb, podpłomyki, cebularze, pizza - tajemnice udanych wypieków
Zaczynamy od zwiedzania domu z opowieścią o jego historii, prezentacją sprzętów i działania urządzeń związanych z przechowywaniem zboża, wyrobem mąki i wypiekiem chleba. Tak jak dawniej uczestnicy samodzielnie mielą mąkę. Dowiadują się czym się różni dzieża od niecki. Poznają rodzaje zbóż i kasz. Wyrabiają ciasto i komponują i pieką własne placki  (z dodatkiem pieczarek, cebuli, sera i ziół). Poznają i uczą się rozpoznawać zioła najczęściej stosowane do wypieków. Samodzielnie upieczone placki smakują najlepiej!
1,5 – 2 godz. 20 zł/osoba
Proponujemy dodatkowo:
Pieczenie w piecu chlebowym (warsztaty trwają półtorej godziny dłużej) – dodatkowo 150 zł

 

 

                                     Pieczenie ciasteczek
Zaczynamy od zwiedzania domu z opowieścią o jego historii, prezentacją sprzętów i działania urządzeń związanych z wypiekiem ciast. Każdy uczestnik stworzy własną, niepowtarzalną i pyszną mini szarlotkę. Zaczynając od przygotowania jabłek, uczestnicy nauczą się podstawowych zasad odmierzania składników i wyrabiania kruchego ciasta. Poznają smaki i zapachy przypraw świetnie komponujących się z jabłkami. Samodzielnie upieczona szarlotka na koniec warsztatów - pycha, że palce lizać!
 1,5 – 2 godz. 18 zł/osoba
Proponujemy dodatkowo:
przyrządzanie ciasteczek owsianych według sprawdzonej receptury. Grupa samodzielnie dobierze dodatki i wykona ciasteczka. Po ostygnięciu będą wspaniałą i zdrową przekąską, którą każdy może zabrać do domu. Dopłata 6 zł/osoba

 

 

                                    Tłoczenie soku z jabłek 
Zaczynamy od zwiedzania domu z opowieścią o jego historii, prezentacją sprzętów i działania różnych urządzeń. Uczestnicy wezmą udział w całym procesie tłoczenia soku z jabłek – rozdrabnianiu, wyciskaniu na prasie śrubowej i najpyszniejsze - w degustacji. Jednocześnie "w tle" odbywa się obieranie, drylowanie i krojenie jabłek obieraczką ślimakową – obieranie skórek na galaretkę, suszenie (pyszne jako dodatek do herbaty), konkurs na najdłuższą nieprzerwaną skórkę lub prace plastyczne z wykorzystaniem skórek, pestek, kredek.
 1-3 godz. 18 zł/osoba
Proponujemy dodatkowo:
Pieczone jabłka z miodem i orzechami włoskimi - 5 zł/osoba
Herbata, sok lub czekolada – dopłata 4 zł/osoba

 

 

                                     Zdobywamy najniższy punkt w Polsce (2,08 m poniżej poziomu morza)
Zaczynamy od zwiedzania domu (jeśli dom nie jest wynajęty na nocleg) z opowieścią o jego historii, prezentacją sprzętów i działania urządzeń gospodarskich. Wymarsz z miejsca przy domu (- 30 cm p.p.m.). W zależności od wybranej trasy, grupa ma do przejścia 4 lub 8 km.  Po dotarciu do celu, robimy pomiar terenu GPS oraz budujemy wskaźnik poziomu wody dla zobrazowania skali depresji. Robimy pamiątkowe zdjęcie. Uczestnicy otrzymują certyfikat zdobycia najniżej położonego miejsca w Polsce.W drodze powrotnej zwiedzamy akwedukt i robimy obserwacje przyrodnicze, można spotkać bobry, bociany, żurawie i ciekawe rośliny.
2-4 godz. 18 zł/osoba
Proponujemy dodatkowo:
- Wyprawę możemy połączyć ze zwiedzaniem okolicy –  kościoła św. Mikołaja, cmentarza 11 wsi. Mile widziana ofiara na konserwację kościoła.
- Warto połączyć z przejazdem kolejką wąskotorową z Nowego Dworu do Żelichowa (w sezonie wakacyjnym bilet rejsowy a poza sezonem możliwe wynajęcie składu).
- Mini kurs ochrony przeciwpowodziowej – obsługa maszyny do napełniania worków, nauka rzutu kołem ratunkowym, poprawne zakładanie pasów ratunkowych, zasady zachowania na łodzi, zawody zręcznościowe - dopłata 6 zł/osoba
- Rozpoznawanie roślin jadalnych - dopłata 5 zł/osoba

                        

                                    Pokaz działania maszyn rolniczych, silników spalinowych używanych w gospodarstwie
Zaczynamy od zwiedzania domu, opowieścią o jego historii, prezentacją sprzętów i działania urządzeń mechanicznych. Omawiamy budowę i działanie silników spalinowychna starych modelach szkolnych. Uruchamiamy zabytkowy silnik benzynowego DEUTZ, który napędza pasem transmisyjnym śrutownik . Młodzież pomaga technicznie w obsłudze - smarowaniu, dolewaniu wody do chłodzenia.
1 godz. 15 zł/osoba

 

 

 

 

 

                                     Czytanie żuławskiego krajobrazu i architektura żuławska
Rozpoczynamy od zwiedzania domu, opowieścią o jego historii, prezentacją elementów architektonicznych domu. Krótkie wprowadzenie, prezentacja multimedialna. Spacer po okolicy, szkicowanie charakterystycznych cech krajobrazu. Praca w grupach - jak zagospodarować teren wokół zabytku (do wyboru dom podcieniowy, kościół, rzeka). W grupach powstają najpierw projekty / szkice, a po konsultacji z prowadzącymi, uczestnicy wykonują przestrzenne modele zagospodarowania terenu wokół zabytku. Do dyspozycji mają materiały - patyki wiklinowe, folia, włóknina, klocki drewniane w różnych rozmiarach, mazaki, papier, klej, taśma, gwoździe, wełna drzewna, piasek, kartony, polne kamienie, podstawa do modelowania oraz narzędzia – nożyczki, sekator, młotek. Grupy młodych architektów prezentują swoje prace. Najlepsze zostaną nagrodzone.
 1-2 godz. 20 zł/osoba
Herbata, sok lub czekolada – dopłata 4 zł/osaoba

 

                                     Mydło – zrobimy sami
Zaczynamy od zwiedzania domu, opowieścią o jego historii, prezentacją sprzętów i działania urządzeń do prania – tara, mydlarka. Zaczynamy od  eksperymentów pokazujących jak działa mydło, jak brud rozpuszcza się w ciepłej i zimnej wodzie oraz jak wykorzystać napięcie powierzchniowe i  napędziać za pomocą mydła papierową łódeczkę… Uczymy podstawowych zasad wytwarzania mydełek - każdy robi dla siebie. Pracujemy na gotowych, bezpiecznych masach mydlanych. Każdy indywidualnie ozdabia, formuje i uzupełnia swoje mydełko dodatkami roślinnymi, zapachowymi i kolorystycznymi. Uczestnicy opakują swoje mydełko w celofan i wykonają ozdobne etykiety.
1-1,5 godz. 22 zł/osoba

 

                                     Archeologia na terpie – jak czytać historię zapisaną w ziemi
Zaczynamy od zwiedzania domu, opowieścią o jego historii, prezentacją sprzętów i działania urządzeń. Uczestnicy dowiadują się jak odkryć skarby skrywane przez ziemię (prezentacja odkryć na żuławach – slajdy, zdjęcia). W zaaranżowanym wykopie archeologicznym przy terpie (Terp – sztucznie usypane wzniesienie na którym stawiano dom chroniąc go w ten sposób przed powodzią) dowiadujemy się czym są warstwy kulturowe. Poznajemy sposoby poszukiwań (praca z wykrywaczem metali, sondą), sposoby wydobywania i oczyszczania (pędzelek, szpachelka), zabezpieczania, konserwacji i dokumentacji znalezisk (wykonujemy rysunek wybranego znaleziska). Dowiadujemy się jak możemy pomóc archeologom?
1 - 2 godz. 19 zł/osoba

 

 

 

                                     Plener fotograficzny z wystawą prac
Dom i stare aparaty - zaczynamy od zwiedzania domu, opowieścią o jego historii, prezentacją sprzętów i działania urządzeń. Krótkie wprowadzenie do świata fotografii. Pokaz starych aparatów, przeglądanie zdjęć stereoskopowych. Opowiemy co warto przejąć ze starej fotografii aby dziś robić lepsze zdjęcia?

Plener - każdy uczestnik otrzymuje ramkę na nóżce do kadrowania, której użyje podczas spaceru z fotografem. Uczestnicy wybiorą temat fotografii i każdy ustawi swój kadr za pomocą ramki. Prowadzący wspólnie z uczestnikiem wykona zdjęcie.

Pokaz pracy w ciemni fotograficznej czarnobiałej - zdjęcia w ciągu godziny zostaną wywołane a w tym czasie zapoznajemy uczestników ze starą ciemnią fotograficzną – robimy kilka zdjęć z filmu czarnobiałego (wywołanie utrwalanie suszenie).

Wystawa - ze zdjęć wykonanych podczas spaceru powstanie wystawa. Prowadzący oceni najciekawsze prace. Dla autorów trzech najlepszych fotografii przewidziane są upominki. Każdy uczestnik zabiera swoją pracę do domu.
3 godz. 25 zł/osoba